LOADING CLOSE

IN2 na SMART AKIS inovativnoj radionici

U četvrtak, 14.3.2017. je u Novom Sadu organizovana edukativna radionicu na temu precizne poljoprivrede u organizaciji Instituta BioSense. Radionica je okupila poljoprivredne proizvođače i predavače iz eminentnih instituta i IT kompanija. Podeljena u četiri dela, predavanja su obuhvatila upravljanje navodnjavanjem, daljinsko očitavanje parametara, zaštitu bilja i upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Predavači sa Instituta Biosens i Mihajlo Pupin i kompanije DunavNET, Logit, Velaware i IN2 predstavili su konkretna rešenja i aplikacije koje se već uveliko koriste mahom u Zapadnoj Evropi i SAD-u, a čija bi primena u Srbiji doprinela značajnom unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Tihomir Šašić iz IN2 predstavio je Sample Planner, IN2 mobilnu aplikaciju za generisanje liste zadataka na osnovu NDV (normalized difference vegetation) indeksa koje poljoprivrednika automatski navodi do lokacije koja je detektovana kao problematična, čime drastično smanjuje vreme potrebno za lociranje i tretiranje eventualnih problema na terenu, skraćuje vreme provedeno na otvorenom polju i utiče na povećanje prinosa.

Institut BioSense

Institut BioSense kao multidisciplinarni centar za istraživanje, razvoj i primenu IT rešenja povezuje savremena dostignuća informacione tehnologije i poljoprivredu. Primenom mikro i nanoelektronike, obrade signala, daljinskog očitavanja parametara, nauke o podacima, robotike i bioarheologije BioSense na dnevnom nivou doprinosi razvoju samoodržive poljoprivrede. Institut učestvuje u velikom broju internacionalnih razvojnih projekata, među kojima su Horizon2020, FP7 i Eureka. www.biosens.rs