LOADING CLOSE

IN2 zakoračio u IoT

Kao deo IoT (Internet of Things) inicijative u okviru novog sektora „Digitalno poslovanje“ pokrenut je pilot projekt evaluacije i primene Low Power Wide Area Network tehnologija (LPWAN) koje omogućavaju prikupljanje podataka sa uređaja i senzora i njihovu kontrolu slanjem i primanjem male količine podataka na veliku daljinu uz nisku potrošnju energije.

U zavisnosti od primenjene tehnologije, moguće je poruke od nekoliko stotina byte-ova preneti na udaljenosti do 10 kilometara uz životni vek baterije od 5-10 godina. Rešenja na takvoj platformi pogodna su za široki spektar primena, kao što su Smart Energy, Smart City, Smart Agriculture, itd.

Kao deo IoT inicijative IN2 u maju planira konferenciju na temu primene ove tehnologije u privredi sa posebnim naglaskom na komunalna preduzeća. Ova inicijativa je deo aktivnosti digitalne transformacije koju IN2 sprovodi sa ciljem dopune portfolia postojećih proizvoda i usluga i usmerenja na nove tehnologije, istraživanja i razvoja rešenja za bespilotne letelice, serijalizaciju, korištenje blockchain-a i naprednih digitalnih platformi.